Quiz Questions 26 December 2022 (Key)


Quiz Questions 26 December 2022 (Key)


Q1. Consider the following statements:

 

1)Dholavira, the archaeological site of a Harappan-era city is located in Haryana

2)Dholavira is the first site of the ancient Indus Valley Civilisation (IVC) in India to get the UNESCO world heritage site tag.

 

Which of the above statements is/are correct?

 

1 only

2 only

Both 1 and 2

Neither 1 nor 2

Solution:

(B)

Dholavira, the archaeological site of a Harappan-era city, received the UNESCO world heritage site tag. While Dholavira became the fourth site from Gujarat and 40th from India to make the list, it is the first site of the ancient Indus Valley Civilisation (IVC) in India to get the tag.


 

Q2. Consider the following statements regarding Alternate wetting and drying (AWD) technique:

 

1)Alternate Wetting and Drying (AWD) is a water-saving technology that farmers can apply to reduce their irrigation water consumption in rice fields.

2)The number of days of non-flooded soil between irrigations cannot be more than 2 to 3 days.

3)One disadvantage of AWD technique is that the yield is reduced substantially compared to traditional methods of rice cultivation.

 

Which of the above statements is/are correct?

 

1, 2

1 only

1, 3

1, 2, 3

Solution:

(B)

Alternate Wetting and Drying (AWD) is a water-saving technology that farmers can apply to reduce their irrigation water consumption in rice fields without decreasing its yield. In AWD, irrigation water is applied a few days after the disappearance of the ponded water. Hence, the field gets alternately flooded and non-flooded. The number of days of non-flooded soil between irrigations can vary from 1 to more than 10 days depending on the number of factors such as soil type, weather, and crop growth stage.


 

Q3. An Agricultural produce market committee (APMC) is established by the:

 

Farmer Produce Organizations (FPOs

Authorized Local area Vendors (ALAVs)

State Government

Local Government

Solution:

(C)

Agricultural Produce Market Committee (APMC) is a statutory market committee constituted by a State Government in respect of trade in certain notified agricultural or horticultural or livestock products, under the Agricultural Produce Market Committee Act issued by that state government.


 

Q4. The Democracy Index has been released by:

 

World Economic Forum

The Economist Intelligence Unit

UNICEF

Amnesty International

Solution:

(B)

Democracy Index 2019 has been released.

The report ranks 165 independent states and two territories, covering almost the entire population of the world.

It is released annually by The Economist Intelligence Unit.

It provides a snapshot of the state of world democracy for 165 independent states and two territories.

The Index is based on five categories:

Electoral process and pluralism.

Civil liberties.

Functioning of government.

Political participation.

Political culture.

India’s Rank – 51


 

Q5. One of the implications of equality in society is the absence of:

 

Privileges

Restraints

Competition

Ideology

Solution:

(A)

Article 18 of the constitution justifies this. Under Right to equality, A18 abolishes titular privileges (except military or academic) granted to citizens of India.


 

Q6. Recognition of Prior Learning Scheme’ is sometimes mentioned in the news with reference to:

 

Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.

Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes.

Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings.

Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Programme.

Solution:

(A)

The ‘Recognition of Prior Learning’ scheme — underway across construction sites in five states — to certify skills acquired by workers through traditional learning channels.


 

Q7. Which of the following Indian cities are part of UNESCO Creative Cities Network (UCCN):

 

1)Jaipur

2)Varanasi

3)Chennai

4)Mumbai

 

Select the correct answer using the code given below:

 

1 and 2 only

1 and 4 only

1, 2 and 4 only

1, 2, 3 and 4

Solution:

(D)

As of now, there are five Indian cities in UNESCO Creative Cities Network (UCCN) as follows:

Jaipur-Crafts and Folk Arts (2015).

Varanasi-Creative city of Music (2015).

Chennai-Creative city of Music(2017).

Mumbai – Film (2019).

Hyderabad – Gastronomy (2019).


 

Q8. Global Wealth Report is released by:

 

Oxfam International

Organization for Economic Co-operation and Development

World Bank

Credit Suisse Group

Solution:

(D)

The Credit Suisse Group, a Switzerland-based multinational investment bank, has released the 10th edition of its annual Global Wealth Report.


 

Q9. International Religious Freedom (IRF) Report is released by:

 

US Commission on International Religious Freedom (USCIRF)

United Nations Human Rights Council

United Nations Economic and Social Council

Institute for Economics and Peace

Solution:

(A)

International Religious Freedom (IRF) Report is released by US Commission on International Religious Freedom (USCIRF).


 

Q10. Miyawaki afforestation, sometime seen in the news, is related to:

 

Afforestation of degraded lands near mining areas

Urban afforestation by turning backyards into mini forests.

Method of afforesting highly degraded lands in tropics

Traditional method of raising forest in North Eastern India

Solution:

(B)

The Miyawaki method of afforestation revolutionized the concept of urban afforestation by turning backyards into miniforests.

Kerala is to take this method of afforestation to add green cover on government office premises, residential complexes, school premises etc in Kerala.

#QUIZ #MCQ #Key #IAS #UPSC #Civil_services #Competative #GeoIAS


 

WEBSITE                                     :        https://geoias.com/

FACEBOOK                                   :        https://www.facebook.com/geoiaskolkata

INSTAGRAM                                 :       https://www.instagram.com/geoias

TWITTER                                      :       https://twitter.com/GeoIas

EMAIL ID                                      :       info@geoias.com

TELEGRAM                                    :       https://t.me/Geo_Ias

MOBILE APP                                 :       https://treeloki.page.link/Rg1u

YOUTUBE                                      :       https://www.youtube.com/@geoiasupsc

FORONLINE/OFFLINE CLASSES   :      +91  9477560001,  9477560002


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Quiz Questions 3 February 2023

Quiz Questions 3 February 2023 #IAS #UPSC #Stact_PSC #Prelims #Mains #Daily #Questions #Answers #MCQs #Explaination #GeoIAS WEBSITE                                     :   

Read More »