Quiz Questions 28 December 2022 (Key)


Quiz Questions 28 December 2022 (Key)


Q1. The International Energy Agency’s mandate focus on:

1)Energy security

2)Economic development

3)Environmental protection

Select the correct answer code:

1, 2

1, 3

2, 3

1, 2, 3

Solution:

(D)

The Agency’s mandate has broadened to focus on the “3Es” of effectual energy policy: energy security, economic development, and environmental protection


Q2. CIBER-2 mission, recently seen in news is related to:

Study atmospheric chemistry of Planet Venus

Study the Martian environment and look for evidences of past and current lifeforms.

Studying the supernova remnants

Count the number of stars that exist in the Universe.

Solution:

(D)

CIBER-2: The aim of this mission is to count the number of stars that exist in the Universe.

While this is not the first time that such a mission has been undertaken, the CIBER-2 instrument has been improved upon to see if any stars had been undercounted in the previous counting attempts.


Q3. Supercomputing play an important role in which of the following fields:

1)Quantum mechanics

2)Weather forecasting

3)Oil and gas exploration

4)Genomics

5)Drug discovery

Select the correct answer code:

1, 2, 3, 4

2, 3, 4, 5

1, 2, 3, 4, 5

1, 3, 4, 5

Solution:

(C)

Supercomputers are used for a wide range of computationally intensive tasks in various fields, including quantum mechanics, weather forecasting, flood prediction, climate research, oil and gas exploration, genomics and drug discovery.


Q4. Earth-observation satellites are used for which of the following purposes:

1)Land and forest monitoring

2)Mapping of water and mineral resources

3)Weather and climate observations

4)Soil assessment

Select the correct answer code:

1, 2, 3

1, 3, 4

2, 3, 4

1, 2, 3, 4

Solution:

(D)

What are earth-observation satellites used for?

Land and forest mapping and monitoring, mapping of resources like water or minerals or fishes, weather and climate observations, soil assessment, geospatial contour mapping are all done through earthobservation satellites.

They are intended for non-military uses such as environmental monitoring, meteorology, cartography and others.


Q5. Reverse Osmosis Systems can remove:

1)Metal ions

2)Aqueous salts

3)Bacteria

4)Lead

Select the correct answer code:

1, 2, 3

1, 3, 4

2, 3

1, 2, 3, 4

Solution:

(D)

Reverse osmosis can remove many types of dissolved and suspended chemical species as well as biological ones (principally bacteria) from water.

Reverse Osmosis Systems will remove common chemical contaminants (metal ions, aqueous salts), including sodium, chloride, copper, chromium, and lead; may reduce arsenic, fluoride, radium, sulfate, calcium, magnesium, potassium, nitrate, and phosphorous.


Q6. The term ‘Data Scraping’ sometimes seen in news, rightly denotes:

Process of deleting data from a website

Restricting data access from a website

Process of extracting data from a website

Modifying the original data content in a website

Solution:

(C)

Data scraping, or web scraping, is the process of extracting data from a website.

Scraper bots are designed to derive information from these websites.

A user designing a bot to extract data is called a scraper.


Q7. Indian Ocean Rim Association (IORA) focuses on:

1)Maritime security

2)Women’s Economic Empowerment

3)Disaster risk reduction

4)Tourism promotion and cultural exchanges

Select the correct answer code:

1, 2, 3

2, 3, 4

1, 3, 4

1, 2, 3, 4

Solution:

(D)

Indian Ocean Rim Association (IORA) has identified six priority areas, namely:

maritime security

trade and investment facilitation

fisheries management

disaster risk reduction

academic and scientific cooperation and

tourism promotion and cultural exchanges.


Q8. General Data Protection Regulation (GDPR) is a law on data protection and privacy in:

United States of America

China

European Union (EU)

Australia

Solution:

(C)

WhatsApp is legally bound to not share data with Facebook in the European Region because it’s a contravention of the provisions of the General Data Protection Regulation (GDPR).

GDPR is a regulation in the European Union law on data protection and privacy in the European Union and the European Economic Area.


Q9. Resolution 2231 of the United Nations Security Council, sometimes seen in news is related to:

Israeli–Palestinian conflict

Annexation of Crimea by the Russian Federation

Iran Nuclear Programme

USA withdrawal from Afghanistan

Solution:

(C)

United Nations Security Council Resolution 2231 was a 20 July 2015 resolution endorsing the Joint Comprehensive Plan of Action on the nuclear program of Iran.

The 15 nations on the Security Council unanimously endorsed the resolution.


Q10. Abraham Accords, recently seen in news is a joint statement between:

1)Israel

2)United Arab Emirates

3)Iran

Select the correct answer code:

1, 2

1, 3

2, 3

1, 2, 3

Solution:

(A)

‘Abraham Accords’ entered with the UAE and Bahrain are ‘peace-for-peace’ deals without any physical quid pro quo by Israel.

#Daily #MCQ #Key #Prelims #IAS #UPSC #State_PSC #Geo_IAS


WEBSITE                                     :        https://geoias.com/

FACEBOOK                                   :        https://www.facebook.com/geoiaskolkata

INSTAGRAM                                 :       https://www.instagram.com/geoias

TWITTER                                      :       https://twitter.com/GeoIas

EMAIL ID                                      :       info@geoias.com

TELEGRAM                                    :       https://t.me/Geo_Ias

MOBILE APP                                 :       https://treeloki.page.link/Rg1u

YOUTUBE                                      :       https://www.youtube.com/@geoiasupsc

FORONLINE/OFFLINE CLASSES   :      +91  9477560001,  9477560002


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Quiz Questions 4 February 2023

Quiz Questions 4 February 2023 #IAS #UPSC #Stact_PSC #Prelims #Mains #Daily #Questions #Answers #MCQs #Explaination #GeoIAS WEBSITE                                     :   

Read More »